къщата на Ванга в Рупите – музей


Ще дойдат добри дни за България, за народите, които помагат на нашата държава“, пише на малка табела, която ще посреща посетителите в дома на легендарната българска прорицателка Ванга.
Къщата става музей със съдействието на петричката община една година, след като държавата предостави правото на ползване на имота, разказа пред Нова тв председателят на фондация „Ванга“ Иван Драмов.
„Не е важно какъв си, важното е да си добър човек“, е повтаряла често ясновидката, както и „Да не се караме, да се обичаме“. Надписите с нейните думи са поставени сред множество вещи, които са й служили приживе, и огромен брой подаръци, донесени от благодарни хора, на които е помогнала.
На първия етаж е кухнята, където Ванга е обичала да готви. Икони и гоблени има по стените на молитвената стая, където тя е отправяла своите молитви.
Запазена е автентичната обстановка около миндерчето, на което Петричката врачка е приемала хората – с живо цвете до нея и телефон. На горния етаж са спалнята и терасата, на която си е почивала.

Някои от изложените плетива и бродерии са излезли изпод ръцете й. Ванга се е научила да плете, да бродира и дори да свири на пиано през трите години, прекарани в дома за слепи в Земун след 1925 г., разказа пред камерата една от жените, които са живели години наред в къщата и са помагали в домакинството.

Вангелия Гущерова (31 януари 1911 – 11 август 1996 г.), наричана още Ванга, Петричката врачка, Ванга гледачката, Баба Ванга или Леля Ванга, бе почитана от десетки хиляди българи и чужденци като пророчица заради приписваната й̀ феноменална способност да вижда съдбата на всеки човек, който я посещава.

Хората вярваха, че тя притежава дарбата да предсказва бъдещето, да посещава духом различни места и да говори с цветя.

На 12-годишна възраст загубва зрението си в следствие на внезапна буря, бива грабната от силния вятър и по-късно, след дълго търсене, е открита затрупана с камъни и пръст в една нива.

От 1925 г. живее в дом за слепи, където прекарва три години. След смъртта на втората й̀ майка, Ванга се прибира вкъщи, за да се грижи за по-малките си братя и сестри.

Славата за пророческите й способности се разнася постепенно. Твърди се, че помогнала на баща си да намери чужда овца, открадната от стадото, което той пасял, като точно описала двора, в който била скрита тя. Ванга казала, че била видяла всичко насън.
През годините на Втората световна война отчаяни хора, загубили връзка с близките си, отивали при нея с надеждата да ги успокои или да им каже къде се намират лобните им места.
Сред най-популярните предсказания, приписвани на Ванга, са смъртта на цар Борис III, разпадането на Чехословакия и на Съветския съюз, връщането на Симеон Сакскобургготски, но не като цар, потъването на подводницата „Курск“ и атентатите от 11 септември. В отговор на въпроса дали България и Македония пак ще бъдат заедно, Ванга казва: „Там, дека е текло, пак ке тече“.

новина публикувана от Слави Асенов

About madisoned

Madisoned
Публикувано на за Ванга и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s