Обиск


Един от най-доверените и близки хора на пророчицата Ванга откраднал и скрил за себе си конфискувани от милицията при обиск в дома й злато и пари.
Обиските били разпоредени от местни величия, които не одобрявали дейността на феноменката, въпреки че по нареждане отгоре тя е била назначена официално като служител в отдел „Сугестология” на общината в Петрич.
Тарашенето в къщите на най-близките й започнали на 16 септември 1975 година. Към 23 часа същия ден оперативна група от МВР-Петрич нахлула в дома на Люба и Стоян Гайгурови на ул. „Сандо Китанов” 9. Следователят Витко Пандев, началникът на оперативното отделение полк. Христов и оперативните работници кап. Костадинов и кап. Корчев буквално обърнали с краката нагоре дома на сестрата на Ванга.
След обиска е направен протокол, според който са иззети две спестовни книжки на Вангелия Пандева Гущерова. В едната имало 12 261. 98 лв, а в другата – 7017. 58 лв. Прибрани са още три спестовни документа на името на Люба Гайгурова – първата с 17 лева, втората – с 1272. 32 лв, и третата – с 348. 72 лв. Милиционерите не пропуснали да приберат и влоговия документ на Стоян Гугалов с 63 лева вътре, както и детската книжка на племенницата на пророчицата – Красимира, с 200 лева по сметката. На среднощния тараш са присъствали и поемни лица – съседите на Гугалови Александър Шишков и Иван Андонов.
На следващия ден беше празника Надежда, Вяра и Любов. Бях се приготвила да чакам гости в новата къща, когато дойдоха милиционерите. След като преровиха всичко ги почерпих по едно кафе и отидохме и в другия апартамент, разказваше спомени от кошмарната нощ вече покойната сестра на Ванга – Люба.
С дата 17 септември е втория протокол от обиск и изземване. Вещото лице Христо Стоименов и следователя Пандев оценявали намерените в жилището на същата улица, но под номер 11 мебели. Описали всичко, определили и стойността на мебелировката по тогавашните цени. Когато си тръгнали, милиционерите заявили, че не са намерили нищо, обаче така и не съобщили какво точно търсят.
Три дни по-късно се провел и големия тараш в къщата на Ванга на ул. Опълченска” 10 в Петрич. В протокола е записано, че следователя Пандев и поемните лица Ников и Георгиев приканили пророчицата да предаде доброволно „незаконно придобити пари, злато и валута”.
Пред къщата на феноменката било пълно с хора. Когато дошли ченгетата Ванга усетила че става нещо нередно и излязла от къщата. Попитала униформените защо са дошли, а те отговорили, че ще правят обиск.
Ванга пребледня, падна и изпадна в транс. Помолих някой да ни закара до болницата. Ванга настояваше да е във Втора градска болница в София, тъй като преди това беше на лечение там и остана доволна, разказваше години по-късно сестра й.
Мъж от Варна ги качил в автомобила си и ги транспортирал до столицата. При прегледа се оказало, че петричката врачка е в пердинфарктно състояние. Лежала в болницата 30 дни.
Заради заминаването за София на самия обиск в къщата не са присъствали нито Ванга, нито Люба. Според протокола обаче там били открити:

„1) На първия етаж в спалнята на Гайгурова в трикрилен гардероб в дясното крайно крило се намериха в две кесии суми в размер на 7465 лв.

2) В горното чекмедже със секретна брава на скрин, в същата стая се намериха три кесии още пари като такива се откриха и в разни чанти, джобове и дрехи в тази стая. „Всичките пари са описани много педантично банкнота по банкнота. Общата сума на намереното било 18 076. 90 лв. Милицията открила още 1955 югославски динара и 6 броя ценни книжа. Намерени били още 26 златни монети, 6 пръстена, 6 кръстчета и медальони и 2 гривни. От съседна стая пък били изкарани 432 лева, 240 югодинари, 5 канадски долара и по един американски и австралийски долар.
Развръзката е 15 дни по-късно, когато конфискуваните пари и ценности били предадени на един от най-приближените до Ванга хора. Той е подписал и разписка, с която удостоверява, че получава прибраното в милицията. Денят е бил 6 октомври 1975 година, а крадеца, който получил всичко това и го е скрил от Ванга е сложил парафа си в присъствието на следовател и на поемните лица Кирил Я. и Ангел И.

About madisoned

Madisoned
Публикувано на за Ванга и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s