Дънов и Фердинанд


Към 1914 г. името на духовния учител Петър Дънов е широко известно в България. Популярни са и неговите поучения,в които той в достъпна форма учи своите следовници как да се самоусъвършенстват.

Славата на Дънов достига до цар Фердинанд чрез жената на генерал-адютант Стоянов,която често посещавала неговите беседи. Чрез нея владетелят се допитвал за своите постъпки.

Дънов давал с готовност препоръките си,които царят по правило не изпълнявал. Така става и с въпроса дали България да се намеси в Първата световна война на страната на Германия или да запази неутралитет.

Учителят настоявал за ненамеса. Раздразнен, Фердинанд чрез правосъдния министър Христо Иванов Попов интернирва Дънов във Варна и го глобява 25 лева.

Преди да замине за Варна, Петър Дънов отправя знаменателно предупреждение към монарха:

”Аз ще се върна от Варна, но ти ще напуснеш България и никога няма да се върнеш тук. Аз платих и 25 лева глоба, но за твоите безразсъдни действия България ще плати два милиарда и половина лева!”

3 години по-късно Фердинанд разбира,че е сбъркал фатално и отново търси съдействие от Учителя. Този път изпълнява съвета му да абдикира в полза на сина си Борис, а на 27 ноември 1919 г. Александър Стамболийски подписва мирния договор,предвиждащ контрибуции в размер на 2,5 млрд.лева…

About madisoned

Madisoned
Публикувано на любопитно и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s